Od ziarenka do bochenka chleba |
|
|
|
12 listopada 2012 roku uczniowie klasy I zostali zaproszeni przez Panią Jolantę Taberską i Danutę Brambor do karczmy w Janowcu. Pani Jola, właścicielka karczmy staropolskim zwyczajem powitała ich chlebem i solą ubrana w strój ludowy. Następnie opowiadała uczniom o elementach regionalnego stroju i przypomniała legendy związane z powstaniem nazwy wsi Podmokle i Janowiec. Uczniowie poznawali również gatunki zbóż, zostali zapoznani z pracą rolnika, młynarza i piekarza. Po części teoretycznej przyszła pora na praktykę - dzieci przystąpiły do wyrabiania własnych chlebków z przygotowanego wcześniej ciasta. Kiedy chlebki piekły się, panie kucharki zaprosiły wszystkich na poczęstunek składający się z przepysznych naleśników z dżemem i cukrem. Po posiłku dzieci wykonały ciekawe prace plastyczne z kleju z mąki, kaszy, ryżu i ziaren zbóż. Kolejną atrakcją było zbieranie jabłek w sadzie i karmienie nimi kóz i koni. Oswojone zwierzęta jadły im z ręki. Do szkoły dzieci wracały z torbami ciepłych, pachnących i smakowitych chlebków, z którymi podzieliły się z koleżankami i kolegami klas starszych, nauczycielami i rodzicami. Wrażenia i przeżycia z wycieczki na długo pozostaną w pamięci pierwszoklasistów. Klasa pierwsza bardzo dziękuje sponsorom i organizatorom za tak ciekawie spędzony dzień.
|